Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Smyckesmaterial

OBS! Alla våra smycken är allergitestade! 

Silver: (latinskt namn: Argentum)
Slagg som dumpats i asiatiska gruvor visar att man kunnat separera silver från bly så tidigt som 3000 år f. Kr. Metallen har länge varit eftertraktat som betalningsmedel och utsmyckning men även för dess medicinska och bakteriedödande egenskaper. 

Silversmycken i vår butik är uteslutande tillverkat av "Sterling silver", även kallat silver 925 eller "äkta silver". Det innebär att 925/1000 är silver, resterande tusendelar utgörs av framförallt koppar, som tillsätts för att göra materialet hårdare och lättare att arbeta med. Renare former än 925 används mycket sällan till smyckestillverkning. 

Äkta Silver kan inte tappa färg, däremot kan det oxidera (svartna). Utlösande orsaker till oxidering kan vara bl.a. hårspray, parfym, body lotion och svavel som finns i luften och hos alla människor, se ”skötselråd”. Då silver är ett ganska mjukt material sker med tiden en viss slitning vilket ofta ses som en del av charmen. Av våra märken är det framförallt Carolina Gynning och Shieldmaid som är tillverkade i silver. 

 

Stål: (latinskt namn: chalybs eller aciarium)
Det finns olika kvalitéer på "smyckesstål" men här berättar vi om det stålet som våra smyckesmärken använder sig av, nämligen 316L stål, mer känt som kirurgiskt stål. Kirurgiskt stål är en legering av järn, kol, krom, molybden och nickel. Nicklet är till för att ge smyckena den blanka ytan och är så hårt bundet att man som nickelallergiker kan använda smyckena varje dag utan minsta känning (det är vältestat då kirurgiskt stål används inom sjukvården). 

Färgen är nästan identisk med vitguld, d.v.s. lite gråare än silver. Stål är hållbart (inget som kan tappa eller ändra färg) och betydligt mer tåligt mot repor än guld och silver. Edblad, astrid & agnes, AROCK (herrsmycken) Bud To Rose och Ingnell Jewellery använder uteslutande stål i sina smycken. 


Silverpläterat: 
Silverpläterade smyckena är oftast tillverkade i mässing och sedan silveröverdragna. Man använder mässing eftersom det är ett poröst material vilket gör att silvret fäster och sitter bra. Det kan vara stora kvalitetskillnader på pläterade smycken beroende på hur pläteringen har gjorts. Generellt sett har dock alla pläterade smycken en begränsad livslängd. Det går dock inte att säga hur länge, men mellan 6 månader och 10 år skulle jag säga. Delvis beroende av kvalitén, men minst lika stor betydelse har hur du använder och förvarar dina pläterade smycken, se smyckesvård.


Rhodiumpläterat:
Rhodium är ett metalliskt grundämne som tillhör gruppen platinametaller och används till plätering av en mängd olika metaller, bl.a. vitguld, silver och mässing. Anledningen till att man pläterar med just rodium är att det är en hård, nickelsäker metall med en mycket fin lyster. Smyckena är bijouterier, vilket betyder att dom har en begränsad livslängd. 


Guldpläterat:
Det finns flera olika typer av guldplätering. Vad gäller renheten användes oftast 14 eller 18 karats guld. Även tjocklecken på pläteringen, som mäts i mikron, varierar. Givetvis gäller att ju högre karat och tjockare plätering desto dyrare tillverkning och desto högre kvalitet på smycket. Även guldpläterade smyckena har i regel mässing i grunden, men även silver och stål är vanligt förekommande. Som med alla pläteringar handlar det om bijouterier med en begränsad livslängd.